483 poze   65167 vizite

Sfaturi pentru trandafiri in primul an

Un sfat-sugestie din nesfarsita mare de informatii ale Internetului, de fapt, de la iubitorii de rose mai experimentati de pe rosebok.ru: trandafirii in primul lor an de viata ar trebui sa-si canalizeze energia pentru crestrea si formarea unei tufe armonioase. Din acest motiv se recomanda sa nu fie lasati sa infloreasca in primul val din luna mai: bobocii sa fie indepartati prin ciupire. (Eventual, se va lasa un singur boboc pe tufa, pentru confirmarea soiului). Acest lucru e important mai ales in cazul butasilor prinsi sub pet dar si celor altoiti dar anemici, firavi, care au pornit greu. Inflorirea in primul val este permisa doar butasilor altoiti frumosi, cu dezvoltare viguroasa imediata. Eu personal, indepartez primul val de boboci la nou-plantati si permit o oarecare inflorire in valul al doilea, din august, pentru a ajuta la lemnificarea lastarilor.
O alta sugestie pentru formarea unui schelet solid in primul an de viata a tufei: unii dintre lastarii tineri (de gr.1) se vor ciupi imediat deasupra celei de-a 4 perechi de frunze nou-formate. Acest lucru va opri cresterea lastarului in inaltime iar din mugurii de mai jos vor porni noi lastari laterali, in final formandu-se o tufa mai bogat ramificata, care va permite in urmatorii ani o sustinere mai solida a etajelor superioare.
IMGP3460
IMGP3460
IMGP3506
IMGP3506

Comentarii album • 11
julias 4 iunie 2016  
Ce bine ca am citit aceste informatii, trebuie sa indepartez florile la butaseii prinsi cu petul pana nu e prea tarziu.
Raportează
Florina 16 noiembrie 2015  
In toamna asta am pus multi butasi sub pet si am vazut ca au dat din ei multe frunze de nu mai au loc...
Ma intreb ce sa fac ? Sa mai tund din ele ? As putea sa dezgrop vreunul sa vad daca are radacina dar mi-e teama sa nu-l stric !
Raportează
Florina 25 mai 2015  
Toate sfaturile tale sunt excelente bineinteles ! dar nu ma pot numara printre masochisti !
Eu abia astept prima inflorire ! Este momentul cel mai high !
Raportează
ladys 25 mai 2015  
Eu personal ma pot abtine in a-i vedea infloriti pe nou-plantati in mai, si asa nu arata nimic spectaculos: primele flori sunt nedezvoltate si arata ciudat,(mai ales soiurile cu floare batuta, dubla) plus cateva ramurele anemice ce se tarasc mai mult pe jos, incapabile sa le sustina. In august, daca evoluiaza binisor, le las florile, dar le mai raresc, nu las cate 3-5 boboci pe tija. La cei mici, prinsi cu pet-ul, mi se pare importanta treaba asta, ne bucuram cand infloresc si dupa aia nu stim de ce n-au trecut iarna, d-aia nu trec, pentru ca ii epuizeaza inflorirea. Bineinteles, exista si contra-pareri, adica adepti ai ciclului natural ai plantei. Ar fi interesant de facut un experiment cu 2 tufe ale aceluiasi soi in primul an, sa vedem rezultatele.
Raportează
Florina 25 mai 2015  
Ok pot sa fac asta. Am la cate unii cate 3 lastari . La 2 diferiti le-am lasat deja floarea iar la ceilalti o voi suprima.
Dar trebuie sa-ti spun ca cei de au inflorit deja erau pur si simplu mai vigurosi !
Oricum nu sunt convinsa ca au radacina ! Ti-am zis ca am scos unul plin de frunze din greseala si era drept, exact cum l-am pus !
Raportează
ladys 25 mai 2015  
ar fi super sa faci asta, sa vedem cum evoluiaza butasii! ca teoriile sunt bune, dar experienta reala e ce a mai pretioasa.
Raportează
Florina 19 august 2015  
La primul val de flori am suprimat la o parte din butasi florile, dar apoi la valul 2 si 3 am uitat...Ce pot sa spun pana acum este ca unii sunt mai vigurosi si pornesc in forta inca de la inceput, in timp ce altii doar vegeteaza.
Aici sunt 3 butasi de Schneewitchen pusi in toamna , cel din stanga de la inceput a fost mai debil , primul rand de boboci l-am suprimat. Acum sunt la al treilea val de flori. Acest trandafir este recunoscut pentru vigoarea lui.
florina.sunphoto.ro/Gradina_rozelor_August_2015/104089432
La fel si Bonica , in stanga este cel cu radacina si spre dreapta sunt doi butasi pusi tot asta toamna. Au inflorit tot timpul deoarece la Bonica nu prea poti face distinctie intre valuri.
Ramane sa-i analizam la anul dupa iarna.
florina.sunphoto.ro/Gradina_rozelor_August_2015/103955039
Raportează
inuktikut 25 mai 2015  
Va dau dreptate, una din greselile pe care le-am facut anul trecut a fost sa las un butas nou inradacinat sa infloreasca. A avut doar o floare micuta, dar si butasul a fost micut si imediat dupa inflorire s-a uscat. Mi-a parut tare rau de el, a fost un soi la care tineam mult, dar mi-a servit ca lectie.
Raportează
ladys 25 mai 2015  
M-am gandit sa scriu acest post pentru ca vad atat de multe poze cu butasi prinsi si lasati sa infloresca si ma gandesc cu tristete ca nu vor supravietui: sistemul radicular al butasului prins cu pet-ul se dezvolta mult mai incet si oricum dezvlotarea radacinii este strans legata de dezvoltarea partii aeriene. Daca nu formeaza sufucienti lastari si frunze, fotosinteza in acel sezon va fi deficitara, planta nu va acumula suficiente zaharuri, respectiv va intra in iarna slabita. Butasii altoiti sunt cumva mai avantajati datorita radacinii de portaltoi mai viguroase si cu dezvoltare rapida care ii sustine din plin, pentru butasii pe radacini proprii prima iarna este cruciala, de multe ori nu rezista.
Raportează
inuktikut 25 mai 2015  
Postarea dvs este utila, mai ales pentru cei ce sunt la inceput intr-ale gradinaritului, asa cum sunt si eu. Uneori invatam si din greseli, dar e mult mai bine sa putem preveni. Mie de un real ajutor mi-au fost sfaturile catorva prieteni de pe Sunphoto.
Raportează
floralia 25 mai 2015  
Multumesc pentru sfaturi! Binevenite!
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.