483 poze   65170 vizite

TAIERI TRANDAFIRI

Preluat si adaptat de pe forum.bestflowers.ru/t/obrezka-i-prischipka-rozy.2884/page-11
"Enciclopedia trandafirilor" A. Pisarev
Teahibrizii:
La plantare se scurteaza ramurile la 2-4 muguri (adica pe "ciotul" ramas dupa scurtarea ramurii vor ramane 2-4 muguri.) In anii urmatori se aplica taieri combinate: ramurile groase se scurteaza la 4-6 muguri, cele mai subtiri la 2-4 muguri. Dupa 3-4 ani se indeparteaza 2-3 ramuri batrane pe an. Taierile scurte (la 2-3 muguri) se aplica numai pentru obtinerea florilor de expozitie, pe tije lungi.
Floribunda:
Tipul de taiere e mai dificil si depinde de fiecare soi in parte, cele mai bune rezultate se obtin prin taieri combinate. La plantare ramurile groase se scurteaza la 4-6 muguri, cele de gradul doi de pe ele - la 2-3 muguri, ramurile slabe se indeparteaza. In anii urmatori ramurile de un an se taie lung, indepartand 1/3 din ramura, cele de gradul doi, crescute din ele - la 2-3 muguri. Acestea vor inflori primele. Ramurile mai batrane se taie la 3-5 muguri, de pe ele vor porni lastari noi si ele vor inflori ceva mai tarziu decat cele de un an, prelungind astfel perioada totala de inflorire. Ramurile mai batrane de 3 ani, in cazul in care apar sufuciente bazale, se vor indeparta de tot.
Polyantha:
La plantare ramurile groase, de baza, se vor ciupi doar la varfuri, lateralele lor de gradul doi se vor scurta la 2-5 muguri, ramurile subtiri se indeparteaza. In anii urmatori se vor ciupi doar varfirule, ramurile de 1-2 ani se vor scurta cu 1/3, cele mai batrane de 2 ani - se indeparteaza.
Miniatur si patio:
La plantare se lasa doar ramurile groase, puternice, care se scurteaza la 3-6 muguri. In general, taierile pentru aceasta clasa sunt asemanatoare cu cele pt teahibrizi. In cazul in care soiul are tendinta sa lanseze lastari lungi, verticali, se vor aplica taieri ca pentru. floribunda. Unele soiuri se preteaza pentru taieri lungi, la 6-8 muguri, in cazul acesta se pot obtine tufe mai inalte, de 60-90 cm.
Clasa shrub si antici:
La plantare se lasa doar ramurile groase, puternice, cele subtiri si lateralele se indeparteaza. In urmatorii ani se ciupesc varfurile, se indeparteaza ramurile vechi, bolnave si cele care indesesc tufa. de retinut ca taierile puternice la acesta clasa pot duce la formarea unor lastari lungi si nefloriferi. dupa inflorire, lateralele (de gradul 2 si 3) se scurteaza la 2-3 muguri. Pentru soiurile neremontante acest tip de taiere se va aplica primavara. La unele soiuri ramurile de 1 an se pot scurta cu 1/3.
Acoperitori:
La plantare se indeparteaza ramurile subtiri si slabe. Nu se practica taieri, cu exceptia celor sanitare. In primii doi ani se pot ciupi usor varfurile, pentru o ramificare mai buna.
Rambler:
La plantare se scurteaza ramurile de baza la 25-30 cm.
Pentru grupa multiflora si wichuriana: In urmatorii ani taierile se vor efectua dupa inflorire: se indeparteaza total ramurile care au inflorit, pentru a se putea forma lastari floriferi tineri. In cazul in care exista putine ramuri bazale de inlocuire, se vor pastra cateva din cele de 2 ani, lateralele lor scurtandu-se la 2-3 muguri. Daca permite spatiul, ramurile de un an se vor conduce cat mai pe orizontala, pentru stimularea cresterii lateralelor care vor inflori in urmatorul an. Unele soiuri (ex. "Albertine" formeaza de la baza tufei putini lastari de inlocuire, iar cresterile noi apar mai sus si pe ramuri mai batrane. In acest caz, cateva ramuri mai batrane se vor scurta la 30-40 cm, iar restul -de unde a inceput sa cresca un lastar nou, lateral.
Climbing:
La plantare se lasa cateva ramuri gorase de 25-35 cm, cele subtiri si lateralele se indeparteaza. O taiere prea puternica la plantare (la 2-3 muguri ) poate duce la "involutia" spre forma initiala a soiului -tufa. Aceasta grupa se preteaza doar taierilor de formare - scurtarea dupa inflorire a lateralelor la 2-3 muguri si indepartarea ramurilor mai vechi de 4 ani. Daca nu se formeaza lastari bazali de inlocuire, se vor scurta ramurile batrane la 4-7 muguri. Unele soiuri (ex. "Florentina") infloresc doar pe varfuri, in acest caz se va stimula formarea lateralelor, cum e descris la rambleri. Unele soiuri climbing, precum Ros. Uetersen, New Dawn, se pot conduce si ca tufe, in acest caz li se vor aplica taieri ca la Th inalti.
Super-ramblerii, mini-cataratorii si cataratorii antici se vor taia la fel ca si cei climbing.
Clasa antici si de parc:
La plantare se vor inlatura ramurile slabe si subtiri. Pentru cei antici: in anii urmatori primavara se fac doar taieri sanitare si se vor ciupi varfurile cu cativa cm, acestea fiind adeseori atacate de fainare, deasemenea se vor inlatura florile ofilite. Trandafirii de parc remontanti: aceleasi taieri ca la antici, plus scurtarea cu 1/3 a ramurilor bazale de 1 an si scurtarea la 2-4 muguri a lateralelor.
teahibrizi; La plantare se scurteaza ramurile la 2-4 muguri. In anii urmatori se aplica taieri combinate: ramurile groase se scurteaza la 4-6 muguri, cele mai subtiri la 2-4 muguri. Dupa 3-4 ani se indeparteaza c
teahibrizi
Floribunda
Floribunda
Polyantha
Polyantha
shrub si antici
shrub si antici
rambler cu putine bazale de inlociure
rambler cu putine bazale de inlociure
rambler multifl, wich. gr
rambler multifl, wich. gr
climbing
climbing
antici si de parc
antici si de parc

Comentarii album • 23
anamuzsnoi 15 septembrie 2015  
interesanta discutia voastra ,am aflat multe despre trandafiri de la voi,ma simt ca un intrus necerandu-va voie,frumoase gradini aveti
Raportează
ladys 16 septembrie 2015  
bine ai venit in comunitatea sunphoto! daca ai gasit informatii utile pentru tine, nu pot decat sa ma bucur. Mie personal, in albumele membrilor sunphoto, comentariile din josul paginii de multe ori mi se par mult mai interesante decat pozele :)
Raportează
Florina 22 februarie 2015  
Mi-am analizat un pic lista urcatorilor si descopar ca majoritatea sunt 6b , ceea ce nu-i bine pentru ca la mine sunt ierni cand temperatura a coborat sub -25 grade, deci ar fi trebuit sa ma orientez la 5b.
Rezistenti la ger ar fi acestia:
Penelope 5b
Jaqueline du Pre 5b
Jasmina 5b
Hella 5b
Mme Pierre Oger 5b
Zephrine Drouhine 5b
Ghislaine de Feligonde 5b
Veilchenblau 4b
Dorothy Perkins 4b
Dantelle de Malines 4b
Rosarium Ueterson 4b
Deci la ceilalti ma pot astepta sa nu ajunga niciodata la marime maxima...
USDA Zone 5b: de la -26.1 °C pana la -23.3°C
USDA Zone 6a: de la -23.3 °C pana la -20.6°C
USDA Zone 6b: de la -20.5 °C pana la -17°C
Raportează
ladys 21 februarie 2015  
chiar vroiam sa te intreb cum au iernat ai tai. ai multe ramuri negre? la ce trandafiri? spre surprinderea mea, la mine toti par in regula, nici o pierdere cauzata de ger.
Raportează
Florina 21 februarie 2015  
Angela este neagra, Felicite et perpetuee ,Abraham Darby si in general ramurile crescute in toamna mult la mai toti trandafirii. Chiar si Nina Weibull (oricum o tundeam..)are ramurile negre.
Uimitor Jude DÓbscure, Pat Austin, si Hella au inca frunzele de anul trecut verzi si lucioase !
Dar inca n-am taiat sa vad daca aceste ramuri negre implica si tesut distrus.
Ma gandesc ca unii isi inchid poate culoarea pe timpul iernii cum fac Thuyele...
Raportează
ladys 21 februarie 2015  
e posibil si asta, si la mine la unii ramurile sunt maro-inchis...cei care ti se par negri sunt plantati in primavara trecuta? important e sa se fi salvat jos cativa muguri, ca isi revin ei - o sa vezi ca dupa ce-i vei taia, vor dezvlota tufe mult mai dese si mai viguroase. Asa i-am facut anul trecut lui G.Celebration, l-am taiat intentionat in primavara foarte tare de jos ca sa indeseasca tufa. pe undeva, o taiere drastica conduce la formarea uni schelet mai robust.
Raportează
Florina 21 februarie 2015  
Baza este verde la toti, si as zice ca toti au muguri.
Sunt plantati si-n primavara si in toamna, mi-e necaz de cei urcatori ...
Alexander Girault abia acoperise arcada si probabil o va lua iar de la zero !
Raportează
ladys 21 februarie 2015  
ce idee mi-a venit: sa plantezi langa agatatorii de pe arcade cate o clematita de talie mare: in anii in care ingheata trandafirul si o ia de la zero, te consolezi cu clematita, care nu ingheata. In anul cand vor inflori in duet, va fi o nebunie!
Raportează
Florina 21 februarie 2015  
Chiar am acolo doua clematite puse anul trecut, dar trebuie sa le schimb ca aveau culori sa se potriveasca cu Clair Austin pe care ii pusesem initial pe arcada aceea crezand ca sunt urcatori. Cu Florentina nu se potrivesc deloc...
Primavara urmeaza sa le primesc pe acestea:
fujimusume violet
kralowa jadwiga alb
ville de lyon ciclam
kiri te kanawa albastra
guernseycream crem
blue angel bleu
comtese de bouchard roz
As putea sa pun Kralowa si Guernseycream , n-am idee cat de mari se fac.
Raportează
ladys 21 februarie 2015  
stii site-ul asta? acolo in stanga ai optiuni de a cauta dupa culoare, dimensiune etc www.taylorsclematis.co.uk/clematis-10-12ft-3-3.5m/
eu mi-am comandat de la Maria The president, stiu barem ca e robusta si inalta sigur 3-4m . Nu stiu de ce, nu prea am incredere in hibrizii astia noi-aparuti de clematite, asa, intuitiv
Raportează
ladys 21 februarie 2015  
cati ani avea A.Girault? vad ca e de zona 6, deci ceva mai sensibil la ger. o solutie ar fi sa-l scoti toamna de pe suport, si sa-l protejezi cu agrotextil. pare sa aiba ramurile flexibile, deci n-ar fi asa de complicata operatiunea
Raportează
Florina 21 februarie 2015  
Are ramuri foarte flexibile si foarte subtiri dar si niste spini tare rai...Voi face asta la toamna pentru ca vreau sa-l vad si eu in toata splendoarea...dar probabil in timp ii voi promova pe cei care vor rezista si voi renunta la cei sensibili iarna. La urcatori este aiurea s-o iei mereu de la zero, sau sa infasori ditamai tufa ( in ipoteza ca ar ajunge la cine stie ce dimensiuni)
Era plantat in primavara 2014.
Raportează
ladys 21 februarie 2015  
Da, randafirii ne ofera nu numai incantare, ci si dezamagiri - in timp e posibil sa renuntam la unele soiuri. eu dupa experienta de la Ulmu am invatat sa ma abtin de la trandafirii de zona 6. Am gasit pareri pe forumuri ca agatatorii pe arcada in clima de zona 5 ar fi o utopie: pe langa zidurile casei ar mai rezista, asa in aer liber, trebuie macar dati jos de pe arcade.
Raportează
Florina 22 februarie 2015  
Macar Eden Rose sper sa fie intreg ! Sa am si eu o arcada inflorita la vara ! Cred ca mi-i iau la rand pe toti sa le verific hardinessul..Ghislaine de Feligonde s-a pastrat bine, poate si fiindca fiumeu a aruncat zapada pe ea cand a facut partie..
Raportează
ladys 22 februarie 2015  
Da, zapada le tine cel mai cald. Am revizuit listele, tousi am si eu 3 trandafiri de zona 6: Perrenial, Eden rose si Michka, par sa nu aiba nimic negru. Adevarat, ca in prima lor iarna pe ultimii doi i-am protejat; totusi Perenial fiind in prima lui iarna n-a inghetat. Nici nu mai stiu ce sa cred cu zonele astea, poate teoria mea cu zonele nuu se confirma? Ar mai fi o cauza pentru care s-ar fi innnegrit ai tai: sa fie de la ingrasaminte azotate? poate le prindea bine oleaca de kaliu toamna, sa se lemnifice mai repede? eu le imprastii toamna cenusa.
Raportează
Florina 22 februarie 2015  
Cenusa ? de lemn ? Kaliul nu este potasiu ?
Raportează
ladys 22 februarie 2015  
da, de resturi vegetale arse, am citit ca e buna de incorporat (cam 1 pahar) si la baza clematitelor, le protejeaza de boli, mai ales la astea moderne, mai fitoase. da, e potasiu, m-am molipsit de la rusi, ei spun kaliu si cum preiau majjortatea informatiilor de acolo....:)
Raportează
ladys 20 februarie 2015  
La capitolul taieri, expresiile de genul "ramuri groase, subtiri, slabe" mi-au dat mari batai de cap. Cum le distingem? Ce lasam si ce indepartam? Personal, deduc asa: ramurile groase - sunt cele de grosimea unui creion si mai groase, din ele formam "scheletul" tufei.
cele de grosimea unui pai de baut - de obicei laterale, le scurtam la 2-3 ochiuri
mai subtiri decat un pai - ar fi ramuri slabe, neproductive, sunt de indepartat.
Bineinteles, exceptie sunt acoperitorii care formeaza multe ramurele mici, ce nu se indeparteaza la taieri.
Raportează
Florina 20 februarie 2015  
Mie taiatul plantelor in general imi da mari batai de cap...ca sa tin minte ceva cred ca trebuie sa-mi printez aceste poze si sa le tin langa mine cand ma apuc de tuns.
Cred ca voi urma linia cu taieri sanitare si cosmetice anul acesta la trandafirii mei.
La Florentina trebuie sa aplic neaparat tunderea de lastarire ca n-as vrea sa am flori doar pe varf...
Raportează
ladys 20 februarie 2015  
Da, asa am avut eu anul asta la Florentina, formeaza tare putine laterale.
Din tot ce e sus, concluzia ar fi ca:
- orice laterala de gr.2 (sau chiar 3 la cataratori) trebuie scurtata la 2-3 muguri.
- ramurile de 1 an se scurteaza cu 1/3.
- la floribunde si miniatur ramurile de 2-3 ani se scurteaza la 3-5 muguri
-inlaturarea lemnului mai vechi de 4 ani (daca e cazul). Restul tine de estetica tufei si experienta.
Raportează
Florina 21 februarie 2015  
Cum are Florentina ramurile? Sunt destul de flexibile sa poata fi conduse inclinat ?
Raportează
ladys 21 februarie 2015  
La Florentina ramurile as zice ca sunt medii, se pot conduce, dar la inceput, sa nu le lasi sa se ramifice tare. Am observat ca o parte din ramuri cresc subtiri si flexibile, unele bazale insa, cele de sub pamant cresc ca niste monstri - groase si erecte, un fel de lastari lacomi. Sfatul meu ar fi pe acestia din urma sa-i decapitezi fara mila cu 1/3 sau chiar la jumatate ca sa se ramifice, altfel vor deveni niste bete cu un ciorchine de flori in varf. Oricum, tu avand arcada la baza, ar trebui sa-i lasi Florentinei 3-5 ramuri de baza pe care sa le conduci infasurandu-le in spirala. Iar restul bazalelor sa le suprimi la zero, altfel vei obtine o tufa bogata la baza arcadei si cresteri modeste pe inaltimea arcadei. pentru ca asta-i problema Florentinei, e pozitionata ca un catarator scund 1.50 - 2 m si are tendinta asta sa lastareasca mult la baza. Eu am facut greseala asta de a-i lasa toti lastarii si acum am un smoc de vreo 15 lastari, e mai mult o tufa uriasa.
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.